Historien om en ikonisk hjemmebane
Herunder vil historien om en ikonisk hjemmebane, OKSon Park, tage form. Vi fylder på efterhånden så Danmarks hyggeligste fodboldstadion til sidst får sin historie.
OKS har ikke altid haft adresse på Østerbæksvej. Klubben blev stiftet 7. januar 1930 som Odense Kommunale Sportsklub og fik i første omgang stillet en fodboldbanebane til rådighed i Steinsgade. OKS indmeldte sig i Dansk Arbejderidræt (DAI), oprettet i 1929 som arbejderbevægelsens modsvar til det "elitære og militaristiske" DBU og blev tilsluttet Fynskredsen. Andre DAI-klubber fra Odense i 1930’erne: Frem Odense (Kildemosen), Chang Odense, B1930 (ØB), Næsby, Dalum, Fremad Odense, og B1939 (Thor)
Klubbens fodboldspillende medlemmer (man kunne også spille Kricket og håndbold og senere bordtennis i OKS) havde første træningsdag søndag 23. februar 1930. Klubbens første kamp blev spillet mod Boldklubben Chang, 9. marts 1930. Chang vandt 5-3.
Tiden i Steingade blev kort og allerede i april måned 1930, kunne man tage en ny bane i brug på Grønløkkevej, hvor der også var et klubhus. Banen og klubhuset blev delt med tre andre klubber, bl.a. T.I.K.O. (Tobaksarbejdernes Idrætsklubklub, Odense). Her havde OKS sin base helt frem til 1949.
28 februar 1945 besluttede en enig generalforsamling at indmelde sig i FBU, dog på den betingelse at man kan forblive medlem af DAI (hvad man efter lidt rabalder godt kunne og fortsat er).
FBU krævede dog en navneændring hvor ordet "kommunale" ikke indgår. 26. april 1945 vedtog en klubgeneralforsamling derfor en navneændring, hvor initialerne blev bibeholdt: Odense Kammeraternes Sportsklub.
Efter lang tids pres på Odense Byråd fik OKS endelig sin egen bane i 1949 på Østerbæksvej i krydsfeltet mellem Korsløkke-, Kragsbjerg- og Munkebjergekvarteret. I 1962 rykkede Korsløkke Boldklub ind på "Skolehaveområdet", som grænsede op til OKS, hvor man blev indtil 1967, da Korsløkke Boldklub og Boldklubben Thor slog sig sammen til B67 og flyttede til Carlsen-Skiødts Vej i det sydøstlige Odense.
I 1969 fik OKS så råderet over Korsløkkes forladte bane og kunne herefter fremvise hele tre 11-mands fodboldbaner. Det kan man stadig! (2025).
Klubhuset - Fra Det Røde Skur til Paladset:
Det røde Skur (1950-1967) Der var faktisk tale om et simpelt træskur placeret på jorden. 24 knager, en bruser med koldt vand og ingen el. Der var to toiletter, men trække ud kunne man ikke, så brugen var begrænset.
I 1953 satte medlemmerne det indvendige af klubhuset i stand i løbet af sommeren. Kommunen renoverede det ydre, bl.a. med ny dør, bræddegulv og nyt tag. Der kom el i huset! Hegnet ud til Østerbæksvej forhøjes. I 1954 installeres en varmtvandsbeholder ( Udgift 175 kr.) og det blev således for første gang muligt at tage sig et varmt bad i klubhuset. Samme år begynder man at diskutere mulighederne for et nyt klubhus...men der skal gå 13 år før Det Røde Skur forsvandt. I årene op til det nye klubhus brugte man også "Stenhuset" ved Skolehaverne, til omklædning.
Benny Petersen (th) og Carl-Erik "Lillebror" Larsen foran Det Røde Skur
Det Røde Skur kort før nedrivningen
Det Store Hus (1967-1974) Indviet 27. februar 1967. ”Klubhuset har rejst sig over de 16-17 sække pindebrænde, der tidligere var vort samlingssted", som man skriver i Medlemsbladet. Huset blev bygget med frivillig arbejdskraft og det tog et års tid at få det færdigt. Selv om det naturligvis var en kraftig forbedring i forhold til Det Røde Skur, så stod det hurtigt klart, at man havde bygget for småt til den hurtigt voksende medlemsskare.
Det Store Hus under opførelse i 1966. Foto: Arkiv.dk
Paladset (1974-) Tilbygning til eksisterende klubhus indviet 12/10 1974.
Paladset som det tog sig ud i ca. 1975.
Der kom lyd på kampene, da OKSon Park i 1981 fik etableret højtaleranlæg og Paladset blev tilført en lille speakerboks af træ på taget (bagerst th). Første stadionspeaker på OKSon Park var det senere æresmedlem Benny Petersen. Johnny Andersen (tv) og Niels Møller Christensen forsøger at sætte stadionspeakeren i arbejde med et OKS-mål
Nedenfor: Glashuset med mødelokale, VIP udsigt og en moderne speakerboks blev indviet i 1986.Der kom også vinduer i cafeen og en terrasse ud mod Bane 1
OKSon Park
Det var i starten af 1980, at klubbens hjemmebane officielt blev navngivet OKSon Park. OKS var rykket op i divisionerne for første gang klubbens historie (3. division) og som den frække lillebror i odenseansk fodbold, tog man sig også den frihed at kalde sit lille stadion for OKSon Park - et navn der emmede (og emmer) af fodbold.
Ideen var også opstået et par år før, under en fodboldtur til London, hvor spillerne bl.a. besøgte West Hams berømte stadion, Upton Park. Det er efterhånden alment accepteret, at det var Peter Halvorsen (spiller og senere holdleder for Roald Poulsen), der fandt på navnet...måske assisteret af Kurt Olsen…men der gik så lige lidt tid, inden skiltet kom op og navnet blev kendt over hele fodbold-Danmark.
Et stadion med det navn skal selvfølgelig have sin egen stadiongrill og den har naturligvis også sin egen historien: Spiller og senere manager Carsten Christiansen fortæller: "OKS skulle spille en pokalkamp mod Nr. Sundby i 1981. Jeg havde på det tidspunkt et sommerhus med Erik "Skæg" Hansen og vi havde en stor grill. Erik kom på den idé at tage den med ind til den kamp og grille nogen pølse og spareribs. Overskuddet på grillsalget blev 2400 kr! Efter denne succes, tegnede og fabrikerede Kleinsmeden Peter Blom den specielle OKS-Grill. Det var stabilt arbejde, for den er stadig i brug i Gjersings Corner (2024).
Kampprogrammer hører med til en fodboldkamp og det første kampprogram til en OKS-kamp, blev fremstillet i efteråret 1972 til et topopgør i Serie 1, kreds 2, hvor OKS mødte ærkerivalerne fra B67. 500 tilskuere mødte frem til kampen, som de senere oprykkere fra B67 desværre (for OKS) vandt 4-0. Hvornår kampprogrammet blev en mere fast bestanddel af 1. holdets kampe, undersøges stadig!
Da det nye klubhus blev taget i brug, fulgte der desværre en række indbrud med. Derfor "ansatte" OKS i 1975 schæferhunden "Sorte" til at passe på. Sorte overnatte i klubhuset og tyvene forsvandt (stort set). I stedet holdt "Sorte" så øje med, hvem der kom og gik i klubhuset og ikke alle fik lov at passere. Det samme gjorde sig gældende med journalister. Kun dem, der skrev pænt om OKS kom ind til kampene (siger myten). "Sorte" gik på efterkløn i 1981 og blev erstattet at en tyverialarm...ak ja!
"Sorte" holder vagt...eller venter på et stykke pølse!
Fakta om OKSon Park
Hjemsted for Odense Kammeraternes Sportsklub siden 1949 og danmarks hyggeligste fodboldstadion
Adresse: Østerbæksvej 125
Tilskuerkapacitet bane 1: 1500 (2025)
Tilskuerrekord: 2600. OKS-B1909: 2-0 (1989)
OKS anlæg på Østerbæksvej i centrum af Odense kaldes i det daglige blot OKSon Park. Klubben, der bl.a. spillede i 2. division og havde nogle mindeværdige pokalkampe i 1980érne, blev via tv kendt i hele landet som kolonihaveklubben i hjertet af Odense.
På OKSon Park er der to 11-mandsbaner græsbaner, en 11-mands kunstgræsbane, en streetbane med kunstgræs og bander samt et aktivitetsområde med forskellige rum og arealer. Rundt om næsten hele anlægget er der kolonihaver, som giver en helt speciel og fredfyldt atmosfære.
Ikke desto mindre virker anlægget som en myretue en tirsdag eftermiddag, når op mod 200 børn træner på det lille anlæg eller når der er 12 -14 hjemmekampe i løbet af lørdag formiddag.
Netop dette mylder af børn, unge og voksne er OKS unikke miljø og førstehåndsindtrykket når man bevæger sig rundt på OKSon Park i sæsonen er, at der er masser af liv og aktivitet.
Centralt på OKSon Park er naturligvis bane 1 som er opvisningsbane. Banen ligger langs med det gamle nedslidte klubhus, hvor der er omklædning, kantine og toiletter. Bane 1 er Danmarks mindste godkendte divisionsstadion - ikke desto mindre er der masser af stemning og atmosfære lørdag eftermiddag.
Vi har stor respekt for vores klubs historie og tradition, og selvom vi arbejder hårdt på at forbedre de fysiske forhold på OKSon Park med bl.a. et nyt klubhus, så er det meget vigtigt at bevare vores identitet som ”Kolonihaveklubben."
Fuld action på Bane 1 og Bane 2 på Danmarks hyggeligste fodboldstadion, OKSon Park. Foto: Fyens Stiftstidende (2020)
Mange tilskuere har hygget sig på OKSon Park gennem tiderne. De fleste på ståpladser. Få heldige havde udsigt fra egen terrasse på kolonihavehusets tag...
...andre så på fra Palads-taget indtil Inspektøren kom forbi!